Zdravý človek, zdravá Zem a jahody pod snehom
Ľudia jedia a radi o jedle rozprávajú. Dnes teda, dovoľte pár slov o jedle! Ľudia žijú na Zemi. No nie veľmi často o nej rozprávajú. Teda, pár slov aj o Zemi!
Dnes sa za každým rohom nájde aspoň jeden odborník na BIO stravu. Aspoň jeden, čo vám vysvetlí, prečo byť ECOFRIENDLY. A ešte jeden ktorý kupuje len FAIRTRADE. To sú tri čarovné slová, ktoré v nás vzbudzujú dobrý pocit. Ale vieme vôbec prečo? A neboli sme opäť trocha oklamaní?
Už dlhšie sa rozpráva o tom, že naše telá trpia, keď sa živíme umelou stravou, pestovanou a chovanou na chemickom podloží. Občas na nás niekde vyskočí fotka sóje, ktorá vyrastá z modrého polystyrénu, alebo fotka sliepočky, ktorá sa tlačí v 16×18 cm malej klietke. Je fajn, že si ľudia postupne vytvárajú takéto povedomie o pôvode toho, čo jedia. O otrasných praktikách potravinárskeho priemyslu by sa však dalo rozprávať donekonečna. Stojí za tým potreba výrobcov, zaplniť trh, nasýtiť obrovské množstvo hladných brúch a samozrejme čo najšikovnejšie a najrýchlejšie zarobiť. Lenže, za akú cenu? Keď sa pozrieme na túto príšernú mašinériu zblízka, uvidíme, že tým vlastne trpia takmer všetci. Trpia zvieratá, chované v celách a nadopované antibiotikami. Keby paradajka, ktorá nikdy nevidela slnko a celý svoj príliš krátky život vyrastala zo zmesi vody a chemikálii, vedela rozprávať o svojich pocitoch, zistili by sme, že aj ona trpí. Trpí aj pôda, ktorá stráca kvalitu a schopnosť regenerovať sa. A v konečnom dôsledku tým trpí naše zdravie. A pre to všetko, cítime sa dobre, keď pred síce lacnejšími banánmi uprednostníme tie BIO.
Pomaly, ale isto začíname počúvať aj hlas ekológie, ktorá nám hovorí, že naša planéta je v ohrození. Dlho sme si nevšímali, ako veľmi jej ubližujú naše necitlivé praktiky a neuvedomovali sme si vo vzduchu visiace hrozby. Prišlo to k nám až teraz, v posledných rokoch, keď sme postrehli, že teplota stúpa, že sa topia ľadovce a ubúda nám kyslíka. Čo to má spoločné s jedlom? Viac než si myslíte! Uvediem len pár príkladov a neskôr sa k tejto téme ešte vrátim. Konzumácia mäsa a mliečnych výrobkov sa za posledné roky extrémne zvýšila. Ale vedeli ste, že sektor živočíšnej výroby aj enormne prispieva k stenčovaniu ozónovej vrstvy a tvorbe kyslých dažďov? Je to najmä kvôli metánu, oxidu uhličitému a oxidom dusíka, ktoré zvieratká prirodzene produkujú. O tom, že postreky ovocia a zeleniny škodia ľuďom, ste už isto počuli. Ale ich dopad na ekosystémy si uvedomujeme len veľmi málo. Alebo viete o palmovom tuku? Dnes celkom frekventovaná téma. A je takmer úplne všade! Isto ho máte práve v tejto chvíli aj doma. Viete, že o chvíľu kvôli nemu prídeme o dažďové pralesy? A preto sa čím ďalej tým viac ľudí snaží byť ECOFRIENDLY.
Každé jedlo, ktoré prejde našim tráviacim traktom má nejaký príbeh. A my tie príbehy zväčša nepoznáme. Alebo azda vieš povedať, kto pestoval a zbieral tie banány, kávu, jahody, ryžu, paradajky…? Možno by ťa prekvapilo, že sú to často deti, ktoré nelegálne pracujú na plantážach, alebo ľudia, ktorí za svoju prácu zarobia menej, ako 50 centov za hodinu. Mnohých trápia zdravotné problémy, lebo celý život pracujú s chemickými postrekmi, na horúcom slnku a vo veľmi ťažkých podmienkach. Nás to postupne začína trápiť a preto chceme kupovať FAIRTRADE výrobky.
Stručné zhrnutie
BIO je zárukou toho, že jablko ktoré zjete, nebude chemická bomba. Teda tieto potraviny musia spĺňať prísne európske normy a sú označené zeleným lístkom. Záleží od druhu potravín, ale to, že sú BIO by malo znamenať, že neobsahujú žiadne stopy chemických postrekov a zvieratká z BIO chovu boli chované vo výbehoch a kŕmené schválenými krmivami.
Princíp EKOlogického hospodárstva spočíva v tom, že priveľmi neznečisťuje životné prostredie a koná s ohľadom na planétu.
Nálepka FAIRTRADE zas ručí za to, že ľudia, ktorí stoja za výrobkom boli riadne zaplatení a neboli porušované žiadne ich ľudské práva.
Však by bolo pekné, kebyže pri výbere potravín zohľadňujeme všetky tri faktory? Seba, Zem aj ľudí, ktorí stoja za ich výrobou. Lenže pozor! Práve tu nás často zdanie oklame!
Prečo BIO nemusí znamenať aj EKO?
Spomeňte si na Marušku z rozprávky o dvanástich mesiačikoch. Macocha ju v zime vyhnala, aby zohnala jahody. Maruške vtedy pomohli mesiačikovia. Ak sa nám v zime zacnie po jahodách, žiaden problém! Ideme do obchodu a kúpime si krásne červené jahody. Možno dokonca BIO jahody s nálepkou FAIRTRADE. Lenže, tieto jahody nikdy nebudú EKO. Viete prečo? Jahody totiž v zime nerastú na Slovensku! Rastú veľmi veľmi ďaleko a niekto ich sem musel priviezť. A práve transport potravín zo zahraničia znamená úplnú pohromu pre životné prostredie. Na 1 kg tých krásnych jahôd, ktoré prídu až k vám do potravín sa spotrebuje až do 5l paliva. A to všetko sú emisie, ktoré nám trhajú ozónovú vrstvu a znečisťujú planétu. A všetci dobre vedia, že to nie sú len jahody: šaláty, šťavnaté paradajky, exotické ovocie… A ozaj, ako je to s tými BIO banánmi? Úplne rovnaký príbeh, ibaže pre banány to platí aj v lete. Nerastú u nás. Možno ste si doteraz mysleli, že až tak neznečisťujete túto Zem, ale v skutočnosti je to možno celkom inak. Mnohí sa možno teraz zamyslia nad tým, či je vôbec možné, fungovať bez toho, aby sme kupovali potraviny z dovozu. No, je to určite veľmi ťažké a nikto to po vás ani nežiada. Možno na začiatok postačí, ak si budeme vedieť uvedomiť vzdialenosť, ktorú k nám naše jedlo prešlo a riadiť sa jednoduchým pravidlom: Čím bližšie, tým lepšie. Pravda o BIO je teda taká, že takpovediac môže ísť z našej strany o egoizmus. Jesť BIO, znamená zdravšieho človeka, ale nie nevyhnutne aj zdravšiu planétu.
To, že sme si tak veľmi zvykli na tento obrovský luxus – jesť potraviny zo všetkých kútov sveta, spôsobilo, že Slovensko už nie je potravinovo sebestačné. Zanikajú malí pestovatelia, pretože nie sú schopní množstvom ani cenami svojho tovaru konkurovať zahraničným gigantom. A možno jedného dňa aj napriek našim skvelým podnebným podmienkam a kvalitnej pôde prestaneme pestovať takmer úplne.
Ďalším obrovským problémom je, že naše obľúbené plodiny ako napríklad káva, alebo tropické ovocie sa často pestujú práve v krajinách tretieho sveta, kde majú ľudia problém uživiť samých seba. Sú to aj krajiny ktoré trpia obrovským suchom a dá sa povedať, že ich okrádame aj o jediné a krehké zásoby vody, ktoré musia investovať do pestovania. Za každým produktom sa totiž skrývajú stovky litrov virtuálnej vody.
Je nekonečno dôvodov, prečo by sme sa mali aspoň zamyslieť nad tým, čo jeme. A možno, ak budeme schopní spoznať a oceniť kvality toho, čo nám ponúka naša krajina, nájdeme niekde cestu k nášmu zdraviu, aj zdraviu tejto planéty. Lokálne produkty vôbec nemusia byť nudné a neprístupné. Treba len objavovať. Tajomstvo spočíva v spôsobe myslenia. Zrejme budeme musieť niečo obetovať a možno nikdy nepocítime výraznú zmenu. Čím viac bude ľudí, ktorí začnú vnímať globálne hľadisko svojich činov, tým bude zmena citeľnejšia. Prajem vám veľa odvahy pri menení sveta!
Elena Kytlicová